Saturday, October 29, 2011

NTSE SAT Paper (Civics)

NTSE / Class 8 Civics MCQ

Q1: Adult suffrage is the basis of
       a. Democracy     b. Dictatorship        c. Autocracy      d. Communism

Q2: The Preamble to the Constitution includes all except
       a. Adult Franchise             b. Equality of status
       c. Fraternity                       d. Justice

Q3: Dictatorship is a government in which
       a. The dictator is tolerant of any opposing group
       b. The entire power of the government is held by a single person
       c. There is freedom of speech and Press
       d. People can choose new leader by vote.

Q4: Secularism means
      a. Suppression of all religions
      b. Freedom of worship to minorities
      c. A system of political and social philosophy that does not favour any particular religious faith
      d. Separation of religion from State


Q5: The Rajya Sabha can be dissolved by
      a. Lok Sabha       b. Constitutional Amendment       
      c. President        d. None of these

Q6: What is ‘zero hour’?
       a. When the proposals of the opposition are considered
       b. When the matters of utmost importance are raised
       c. When a money bill is introduced in the Lok sabha
       d. Interval between the morning and the evening sessions

Q7: Minimum age required to contest for Presidentship is
      a. 30 years        b. 25 years       c. 35 years      d. 21 years

Q8: The President of India can be removed from his office by the
     a. Prime Minister
     b. Lok Sabha
     c. Chief Justice of India
     d. Parliament

Q9: In which of the following states was the Panchayati Raj system first introduced?
      a. Gujarat       b. Uttar Pradesh       c. Punjab       d. Rajasthan   


Q10: Who is the ex-officious chairman of Rajya Sabha?
      a. President       b. Vice President      c. Home Minister      d. Leader of opposition


Answers:  1-a     2-a    3-b      4-c    5-d     6-b    7-b   8-d   9-d   10-b

1 comment: