Sunday, May 24, 2015

CBSE Class 10 - History - THE AGE OF INDUSTRIALISATION (MCQs)

THE AGE OF INDUSTRIALISATION
(MCQs)
Industrial Revolution led to pathetic conditions
for women and children.
credits: clipart-europe.com


Q1: When did the earliest factories come up in England?

(a) 1720s
(b) 1730s
(c) 1740s
(d) 1750s


Q2: Guilds were associations of

(a) Industrialization
(b) Exporters
(c) Traders
(d) Producers


Q3: Which one of the following factories was considered as a symbol of new era in England in the late eighteenth century?

(a) Iron and steel
(b) Metal
(c) Jute
(d) Cotton

Q4: Who invented the steam engine

(a) New Camen
(b) Richard Arkwright
(c) James Watt
(d) None of the above

Q5: In India, the first cotton mill was set up in

(a) Madras
(b) Bombay
(c) Kanpur
(d) Surat

CTET : CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY - MCQs-7

CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY
(MCQs-7 - From CTET Feb 2014 Examination Paper)

Q1: In the progressive model of education as implemented by CBSE, socialization of children is done in such a way so as to expect them to

(a) give up time-consuming social habits and learn how to score good grades

(b) be an active participant in the group work and learn social skills

(c) prepare themselves to conform to the rules ánd regulations of society without questioning

(d) accept what they are offered by the school irrespective of their social background


Q2: Which of the following is based on Vygotsky’s sociocultural theory?

(a) Operant conditioning
(b) Reciprocal teaching
(c) Culture-neutral cognitive development.
(d) Insight learning


Q3: A teacher saýs to her clas, “As individual assignments are designed to help individual students learn more effectively, all students should complete assignments prescribed without any assistance." She is referring to which of the following stages of Kohlberg’s moral development?

(a) Conventional stage 4 — law and order
(b) Post-conventional stage 5 — social contract
(c) Pre-conventional stage 1 — punishment avoidance
(d) Pre-conventional stage 2 — individualism and exchange


Q4: Fourteen-year-old Devika is attempting to develop a sense of herself as a separate, sell-governing individual. She is developing:

(a) hatred for rules
(b) autonomy
(c) teenage arrogance
(d) maturity


Q5: In context of progressive education, which of the following statements is true according to John Dewey?

Saturday, May 23, 2015

Class 12 - Business Studies - CH3: Business Environment (Short Q and A)

Business Environment

Very Short Q & A 
Class 12 - Business Studies - CH3: Business Environment (Short Q and A)
Dimensions of Business Environment

Q1: Define Business Environment

Answer: The totality of all individuals, institutions and other forces that are outside a business enterprise but that may affect its functioning and performance.

Q2: Give one importance of business environment?

Answer: It enables the firm to identify opportunities & getting the first movers advantages.

Q3: Which environment describes characteristics of the society in which the organization exists?


Answer: Social Environment

Q4:How have customers benefited by increased competition after liberalisation and globalisation?

Answer: At the time of purchase customers get a wider choice of products and services. They can compare quality of the products.

Q5: List any two elements of political environment?

Answer:

Wednesday, May 20, 2015

CBSE Class 10: Maths - CH2 - Polynomials (NCERT EX 2.2)

Polynomials

CBSE Class 10 - Maths - Polynomials - NCERT Ex 2.2NCERT Solutions Ex 2.2

Q1: Find the zeroes of the following quadratic polynomials and verify the relationship between the zeroes and the coefficients.
(i)  x2-2x-8
(ii) 4s2-4s+1
(iii) 6x2-3-7x
(iv) 4u2+8u
(v) t2-15
(vi) 3x2 - x -4

Answer: (i)  x2-2x-8 = (x - 4)(x +2)
⇒x2-2x-8 = 0 when x - 4= 0 or x + 2 = 0
∴ Zeroes of x2- 2x - 8 are 4 and -2.
Sum of zeroes =
Product of zeroes =
Hence relationship between zeroes and coefficients are verified.

(ii) 4s2-4s+1
= (2s -1 )2
⇒ 4s2-4s+1 = 0 when 2s -1 = 0
⇒ s = 1/2
∴ Zeroes of 4s2-4s+1 are ½ and ½.
Sum of zeroes =
Product of zeroes =
Hence relationship between zeroes and coefficients are verified.

(iii) 6x2-3-7x
= (3x + 1)(2x - 3)
⇒ 6x2-3-7x = 0 when 3x + 1 = 0 OR 2x - 3 = 0
⇒ x = -1/3 or x = 3/2 ∴ Zeroes of 6x2-3-7x are -1/3 and 3/2
Sum of zeroes =
Product of zeroes =
Hence relationship between zeroes and coefficients are verified.

(iv) 4u2+8u
= 4u(u + 2)
⇒ 4u2+8u = 0 when 4u = 0 OR u + 2 = 0
⇒ u = 0 OR u = -2
∴ Zeroes of 4u2+8u are 0 OR -2
Sum of zeroes =
Product of zeroes =

Hence relationship between zeroes and coefficients are verified.

(v) t2-15
= t2 - 0t -15 = (t - √15)(t + √15)
⇒ The value of t2-15 is 0 when t - √15 = 0 OR t + √15 = 0
⇒ t = √15 or t = -√15.
Sum of zeroes = √15 -√15 = 0
Product of zeores = (√15) ☓ (-√15) = -15
Hence relationship between zeroes and coefficients are verified.

Saturday, May 16, 2015

General Knowledge - First Person In India

First Person in India


Event Person's Name
 First Governor-General of Independent India    Lord Mountbatten
 Indian Governor-General of Independent India     Chakravarti Rajgopalachari
 First President of India  Dr. Rajendra Prasad 
 Prime Minister  Pt. Jawahar Lal Nehru.
 Vice-President  Dr. Sarvapalli Radhakrishnan  
 First I. C. S. (Civil Services)  Satyendra Nath Tagore
 Raman Magsaysay awardee  Acharya Vinoba Bhave
 Nobel prize winner  Rabindra Nath Tagore
 First Woman President  Smt. Pratibha Patil
 Space traveller  Sqd. Leader Rakesh Sharma
 Chairman of Lok Sabha  G. B. Mavlankar
 Chief Election Commissioner  Sukumar Sen
 Chief Justice of Supreme Court  Justice Hiralal J. Kaniya
 Indian Chairman in International Court  Justice Dr. Nagendra Singh

Friday, May 15, 2015

CBSE Class 12- Business Studies - CH2 - Principles Of Management Very Short Q and A

Principles Of Management

Short Q & A
CBSE Class 12- Business Studies - CH2 - Principles Of Management Very Short Q and A
F Taylor - who proposed
scientific management theory
credits: wiki


Q1: What is meant by Management principles?

Answer: Management principles are broad and general guidelines for decision making and behaviour. These are those basic truths which have the ability to predict the result of the managerial activities.

Q2: How are the principles developed?

Answer: These are developed on the basis of observation and experimentation as well as personal experiences of the managers.

Q3: Why is it said that the principles of management are universal?

Answer: Because these principles are intended to apply to all types of organisations, business as well as non-business, small as well large, public sector as well as private sector, manufacturing as well as the services sectors.

Q4: Why are the principles of management are considered contingent?

Answer: The application of principles of management is contingent or dependent upon the prevailing situation at a particular point of time. The
application of principles has to be changed as per requirements.

Q5: Why is it said that principles of management are flexible?

Answer: This is because they can be modified by the managers when the situation so demands.

Q6: The principles of management aren't rigid and can be modified when the situation demands. Which nature of principles is being discussed here?

Answer: Flexibility.

Q7: Which principles of management promotes team spirit?

Answer: Esprict De Corps.

Q8: State one violating effect of the principle of ‘Division of work’.

Answer: Lack of specialization.

Q9: Define scientific management.

Answer: It is the application of a scientific approach to managerial decision making.

Q10: Who was the first to identity functions of management?

Answer: Henri Payol

Tuesday, May 12, 2015

CBSE Class 12 - Physics - CH3 - Current Electricity (NCERT Solutions)

Current Electricity

NCERT Solution 
CBSE Class 12 - Physics - CH3 - Current Electricity (NCERT Solutions)


Q1: The storage battery of a car has an emf of 12 V. If the internal resistance of the battery is 0.4Ω, what is the maximum current that can be drawn from the battery?

Answer: Emf of the battery, E = 12 V
    Internal resistance of the battery, r = 0.4 Ω
    Maximum current drawn from the battery = I

   According to Ohm’s law,
          E = Ir
          I = E/r  = 12/0.4 = 30 A
   Thus, the maximum current drawn from the given battery is 30 A.


Q2: A battery of emf 10 V and internal resistance 3 Ω is connected to a resistor. If the current in the circuit is 0.5 A, what is the resistance of the resistor? What is the terminal voltage of the battery when the circuit is closed?

Answer: Given,
                Emf of the battery, E = 10 V
                Internal resistance of the battery, r = 3 Ω
                Current in the circuit, I = 0.5 A
                Resistance of the resistor = R
       Applying Ohm’s law,
                I = E/(R + r)
           R + r = E/I  = 10/0.5 = 20 Ω
           ∴ 20 - 3 = 17 Ω

       Terminal voltage of the resistor = V
       According to Ohm’s law,
                    V = IR = 0.5 × 17 = 8.5 V
       ∴ the resistance of the resistor is 17 Ω and the terminal voltage is 8.5 V.

Q3: a) Three resistors 1 Ω, 2 Ω, and 3 Ω are combined in series. What is the total resistance of the combination?
       b) If the combination is connected to a battery of emf 12 V and negligible internal resistance, obtain the potential drop across each resistor.

Answer:
    (a) Three resistors of resistances 1 Ω, 2 Ω, and 3 Ω are combined in series.
         Total resistance of the series combination is the algebraic sum of individual resistances.
         ⇒ Total resistance = 1 + 2 + 3 = 6 Ω