Thursday, November 10, 2011

NTSE SAT Quiz-6 (Geography)

Q1: Chilka is the name of:
   a. a lake in the eastern coast of India.
   b. the mountain in the Himalayas
   c. a river in Maharashtra
   d. an industrial town in Jharkhand.

Q2: Which Indian state tops in hosiery and woolen goods in India:
  a. Karnataka
  b. Bihar
  c. Punjab
  d. Maharashtra


Q3: Bhubaneswar, capital of Orissa is famous for its:
   a. Oil Refinery
   b. shipping industry
   c. space research centre
   d. famous lingaraja temple.



Q4: The crop sown in the commencement of Monsoon season are
   a. kharif crops
   b. rabi crops
   c. zayad crops
   d. none of these

Q5: Which of the following  groups constitutes the basic rock forms?
    a. Sandy, Igneous, Metamorphic
    b. Igneous, Sedimentary, Metamorphic
    c. Lignite, Volcanic, Sedimentary
    d. Sandy, Volcanic, Igneous

Q6: Nepanagar in Madhya Pradesh is famous for which of the following industry?
    a. Jute
    b. Textiles
    c. Rail coach
    d. Newsprint

Q7: The narrow band of land, water and air where all kinds of life is possible is known as:
     a. Atmosphere
     b. Biosphere
     c. Lithosphere
     d. Hydrosphere

Q8: Natural Rubber production is dominated by
      a. Western Europe
      b. USA
      c. South East Asia
      d. Latin America

Q9: Petroleum is found in 
      a. Sedimantry Rocks
      b. Metamorphic Rocks
      c. Igneous Rocks
      d. Lateral Rocks

Q10: Tropic of Cancer passes through which state?
      a. Madhya Pradesh
      b. Uttar Pradesh
      c. Maharashtra
      d. Andhra Pradesh


Answer: 1-a   2-c   3-d     4-a     5-b    6-d   7-b   8-c   9-a  10-a

No comments:

Post a Comment